Gebedshuisbezoeken

Scholen, maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en eigenlijk alle groepen met interesse kunnen via Veelkleurige Religies Rotterdam een bezoek aanvragen aan één of meer gebedshuizen in Rotterdam.

Tijdens een bezoek krijgt u van een lid van die geloofsgemeenschap een rondleiding door het gebedshuis met uitleg over de religie, de rituelen, gebeden en gebruiken. Afhankelijk van de bezoektijd kunt u soms ook een (deel van een) gebedsdienst bijwonen.

Aanvragen van een gebedshuisbezoek

Als u één of meer gebedshuizen wilt bezoeken, neem dan ruim van te voren contact met ons op. Als u minimaal 4 weken van tevoren uw wensen doorgeeft, hebben wij voldoende tijd om contact te leggen met de gebedshuizen. In de gebedshuizen worden vervolgens vrijwilligers gevraagd om u te ontvangen op een gewenste dag en tijdstip. Omdat zij hiervoor soms vrij nemen van hun werk, is het handig om het zo ver mogelijk van tevoren af te spreken.

Stuur een mail naar info@veelkleurigereligiesrotterdam.nl waarin u aangeeft wat uw wensen zijn:

  • Hoeveel gebedshuizen en welk soort gebedshuis wilt u bezoeken?
  • Heeft u specifieke wensen of vragen voor een gebedshuis?
  • Met hoeveel mensen wilt u komen? Houd er rekening mee dat voor de meeste gebedshuizen een groep van circa 25 deelnemers het maximum is. Gaat het om een veel grotere groep, dan denken wij graag met u mee over de mogelijkheden (zoals opsplitsen van de groep en/of verdelen over diverse gebedshuizen).
  • Op welke dag en tijdstip wilt u komen? De meeste kans om de gewenste gebedshuizen te kunnen bezoeken heeft u als u meerdere data en tijden kunt voorstellen.

Wij nemen hierna contact met u op.

Bezoeken kunnen op werkdagen en in het weekend geregeld worden. Echter: niet alle gebedshuizen kunnen elke dag bezoek ontvangen.

  • Een bezoek aan een synagoge kan nooit op sabbat (zaterdag).
  • Een bezoek aan een moskee kan niet op vrijdagmiddag.

Wij gaan voor u aan de slag om het bezoek geheel te organiseren. U ontvangt van ons daarna alle informatie met het bezoekrooster (datum, tijd), bezoekadressen en contactpersonen. Na afloop horen wij graag hoe u het bezoek heeft ervaren.

Regels en gebruiken van het gebedshuis

Uit respect voor de gebruiken in diverse gebedshuizen vragen wij u vriendelijk om rekening te houden met gepaste kleding, waarbij in ieder geval ook schouders, armen en benen bedekt zijn.

Er kan bijvoorbeeld ook gevraagd worden om uw schoenen uit te doen (moskee, mandir, gurdwara) voordat u de gebedsruimte betreedt of om uw hoofd te bedekken (synagoge, gurdwara). In het algemeen stelt het betreffende gebedshuis hoofdbedekking ter beschikking. Als u dit toch zelf moet meenemen, informeren u daarover van tevoren.

Gift

Veelkleurige Religies Rotterdam en de vele Rotterdamse gebedshuizen waarmee we samenwerken zijn vrijwilligersorganisaties. De organisaties draaien op giften en donaties. Daarom vragen we ook van bezoekers een gift.

We hanteren een bedrag van € 2,- per bezoeker en per gebedshuis, met een minimum bedrag van €25,-. Minimaal de helft van de gift is voor de inspanning van het gebedshuis, het andere deel voor de organisatie door VRR. U krijgt na afloop een declaratie van ons voor uw administratie. Wij zorgen ervoor dat uw gift bij de gebedshuizen terecht komt. Een enkele keer komt het voor dat een gebedshuis zelf een ander tarief hanteert. We informeren u hier dan tijdig over.

Bij annulering 2 weken van tevoren, brengen wij €25,- in rekening. Bij annulering 1 week van tevoren, betaalt u het volledige bedrag dat is afgesproken. Wilt u alleen het aantal deelnemers aanpassen, laat dat dan uiterlijk een week van tevoren per email aan ons weten.